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QUESTION: ...
® of a vapor retarder
recommended beneath a post-tensioned slab-on-

ground foundation and, if it is, should it be placed on
top of or below the leveling sand?

A N sw t‘ R « There have been several
i % articles' published con-
cerning the use of vapor retarders (often incorrectly
referred to as “vapor barriers”), with a range of con-
clusions from “absolutely no” to “yes, without excep-
tion,” and different opinions as to its placement on top

of or below the leveling sand. There is no clear-cut
answer to this often-asked question.

This is not a question that has a definitive consensus
recommendation from regulatory and/or advisory or-
ganizations. The International Residential Code (IRC)
2000 (with exceptions) requires a vapor retarder “. . .
placed between the concrete floor slab and the base
course or the prepared subgrade where no base course
exists.” (R506.2.3). The use of vapor retarders is also
addressed in several ACI committee reports (including
committees 302, 311, 332 and 360). ACI has modified
its position, previously expressed in 302.1R-96, Section
4.1.5, that vapor retarders be placed under granular
fill, pointing out problems that have occurred with such
placement and recommending instead that each pro-
posed installation be independently evaluated based
upon project conditions and the potential effects of
slab curling and cracking (Concrete International, April
2001, p. 72-73). ACI Committee 302 is revising 302.1R-
96, addressing the various factors that may affect va-
por retarder placement, but the current draft of this
document (March, 2001) makes no definitive recom-
mendation as to a universal placement; instead, it pro-
vides guidance for designers based on the specifics of
the slab under consideration. In light of the above,
comments were solicited from PTI Slab-on-Ground
committee members, as well as consultants and asso-
ciates of these committee members. Of the responses
received, the clear majority recommended the use of
a vapor retarder and its placement directly beneath the
concrete.

Uniformly, the consistent positive comment was the
benefit that the vapor retarder provided in minimizing

vapor transmission through the concrete. The place-
ment of the vapor retarder on top of the leveling sand
also provided a better base for the support of the ten-
dons and eliminated the possibility for field problems
that occur when the leveling sand is on top. When the
sand is on top of the vapor retarder, displacement of
the sand during concrete placement can result in re-
duced slab thickness and/or beam properties, mixing
of sand with concrete, and an uneven underside sur-
face of the concrete slab, increasing the effects of sub-
grade friction.

Uniformly, the consistent negative comment was that
the vapor retarder caused the retention of moisture in
the bottom of the slab, allowing the top (exposed to
the air) to cure differentially. This caused the slab edges
to curl and, in some cases, shrinkage cracks to form.
Curling and cracking could be minimized by placing
the sand layer on top of the vapor retarder; however,
this causes greater concerns for the performance of the
foundation, as listed above. As recommended in Sec-
tion 4.3 of PTI's “Construction and Maintenance Pro-
cedures Manual for Post-Tensioned Slab-on-Ground
Construction,” 2™ Edition, cutting the vapor retarder in
the bottom of the ribs will aid in water egress from
the bottom of the concrete during curing. The major
concern for the placement of the sand layer on top of
the vapor barrier is the displacement of the sand dur-
ing concrete placement.

Based on comments that were received, the consen-
sus opinion of specialists in the design and construc-
tion of post-tensioned slabs-on-ground is that a vapor
retarder be placed beneath all post-tensioned slab-on-
ground foundations used for residential applications
and that the vapor retarder be placed on top of the
leveling sand. Designers should evaluate each instal-
lation on a case-by-case basis and make their own de-
cisions about vapor retarder use and placement as they
see fit, based upon the information available to them
and the conditions and history that exist in their geo-
graphic area.

For industrial floors and special-use foundations, the
use of a vapor retarder may reduce slab subgrade fric-
tion; however, the negative effect of slab curling due
to differential curing rates must be anticipated.




One additional factor that may be of special note is
that in areas with low humidity and low annual rain-
fall, vapor retarders may be eliminated and in some
cases may not be allowed by local regulatory agen-
cies. In these cases, a granular fill should be placed

beneath the slab to provide a barrier against capillary
action. If the vapor retarder is eliminated, the subgrade
should be pre-wetted so that it does not accelerate the
reduction of water from the bottom surface of the con-
crete during curing.

'Concrete Construction Magazine, March 1999, pp. 23-31; July 2000, pp. 53-55; February 2001, p. 178.

Qu ESTI o ® What is the maxi-
@® mum height of a

step in a foundation where a continuous tendon can
be used? Figures 12 and 13 of the Construction and
Maintenance Manual currently show this as 6 inches.

A N swe R , Architectural and existing

: w grade elevations often re-
quire the use of steps in foundations that are greater
than 6 inches. The use of discontinuous tendons at

these stepped locations can present several construc-
tion difficulties:

» The anchors cannot be attached to the floating form
since this form is removed during the pour once the
concrete has reached its initial set and the vertical
face can be held. If the anchors are attached to the
form, they will be dislodged from the concrete when
the form is removed.

» There is not sufficient supplemental reinforcing to
which the fixed-end anchorage can be tied (in lieu
of attaching them to the form) in order to prevent
dislocation during the pour.

* In residential applications, providing discontinuous
tendons would result in very short tendons. These are
difficult to stress and often result in low effective forces.

The committee is now aware of much successful ex-
perience with continuous tendons through vertical slab
steps of up to and, in some instances, greater than 12
inches. Based upon this successful experience, the
committee recommends a modification to Figures 12
and 13 in the Construction and Maintenance Manual
increasing the 6-inch vertical step dimension to 12
inches.

Supplemental reinforcing may be added by the engi-
neer to prevent spalling of the upper edge and to pro-
vide continuity through the stepped transition.

The transition ratio of step height to transition length
shall be a minimum of 1:6. The tendon should be
placed with a straight profile through the stepped area
to avoid pullouts caused by upward tendon forces ex-
erted at the step. Minimum cover should always be
provided for the tendon through the transition.
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